Det värsta året för demokratin i modern tid

Det värsta året för demokratin i modern tid

Publicerad: 2023-12-21

Demokratiska stater kopierar taktiken som auktoritära regimer använder sig av och pandemin används som svepskäl för att pressa tillbaka demokratin larmar en ny rapport.

Mål 16 handlar om Fredliga och inkluderande samhällen
Allt fler människor riskerar att drivas i händerna på populistiska politiker och auktoritära ledare, varnar demokratiorganisationen Idea i sin nya rapport ”Global state of democracy 2021”.

Organisationen som analyserat utvecklingen i 165 länder varnar för en ny tendens. Flera demokratiska stater har under coronapandemin kopierat de metoder som auktoritära regimer använder sig av för att tysta demokratiska rörelser.
I årets rapport konstaterar Idea att den negativa trenden för demokrati fortsätter. Det senaste årtiondet har antalet länder där den demokratiska utvecklingen gått bakåt fördubblats.
I dag lever två tredjedelar av världens befolkning i ett vad som kan betecknas som en auktoritär stat. Förra året beskrivs det värsta året under modern tid.
Utvecklingen i USA bedöms som särskilt oroande trots att många hade hoppats på en positiv förändring efter att Joe Biden tagit över som president efter Donald Trump. En ökad polarisering och den fortsatta diskussionen om valfusk är några saker, som enligt rapporten, bidragit till att landet demokratiutveckling backar.

Det är hög tid att göra skillnad!

Välkommen att bli medlem i nätverket Hållbara Gotland — vårt mål är att ge dig kunskap och omvärldsbevakning runt de globala målen.

Ansök om medlemskap idag!