Upptäck våra modiga förebilder som har brutit igenom motstånd för att främja hållbarhet inom miljö, klimat, sociala och ekonomiska frågor. Varje år delar Hållbara Gotland ut Bysenpriset till dessa inspirerande individer som vågar vara annorlunda och finna nya lösningar på utmaningar.
Vi arbetar för att uppfylla FN:s sjutton globala mål som ska vara genomförda 2030. I det arbetet behövs förebilder!
Förebilder som vågar gå just före och göra något annorlunda som har betydelse, som varit extra modiga, trott starkt på något så att man varit villig till ett stort risktagande, ha brutit igenom motstånd och som har motiverats av att göra något gott för människor och för jorden – inom områdena miljö, klimat, sociala och ekonomiska frågor.
Här på Gotland vet vi att det finns sådana förebilder! Hållbara Gotland vill att de uppmärksammas och det gör vi genom att varje år dela ut Hållbara Bysenpriset.
Varför behöver vi Bysen idag?
Bysen var den som såg till att människorna inte förgrep sig på skog och natur. Han eller hon, man vet inte riktigt om det var han eller hon (en gång visade sig Bysen som en vit märr) framträdde för det mesta som en liten, ful gubbe. Så det var inte Bysens väldiga kropp, eller sina stora muskler som gjorde att människorna hade respekt för Bysen, inte heller den vänliga själen och klokheten, utan att man inte riktigt kunde veta vad hen ställde till med om man inte gjorde som hen sa och på så sätt skadade natur eller djur.
Bysen var pillemarisk, en egenskap som man knappt använder idag, hen var småslug, listig, lurig, klurig, finurlig och odygdig. Med andra ord Bysen var inte, och är inte, helylle, det vill säga långt ifrån den bild vi har av hållbarhetsförespråkaren av idag.
Viktigt är att Bysen inte var oärlig utan hens intressen är att skydda skogen, marken, djuren och människan men att göra det med nytänk, kreativitet och humor. Gjorde man sig skyldig till något riktigt dumt kunde man vara säker på att Bysen lät en betala och så fick man förstås Bysen att gapskratta.
Den lille odygdige gubben borde visa sig mer idag. Men vi kanske inte har tid att se Bysen. Det är ju inte så att han visar sig hur som helst, vi måste vara mottagliga för att se honom, inte finns han i kontorsbyggnaderna eller i de stängda hjärnorna, utan i den natur som ska skyddas. Så det gäller att vara lyhörd så att vi kan tolka meddelandena från Bysen. Har vi slutat höra gapskratten och de finurliga råden? Eller är vi öppna för Bysen och tar till oss råden?
Regionråd Centerpartiet
"Hela vårt samhälle behöver jobba med hållbarhet och omställning för att vi skall nå klimat- och miljömålen samt agenda 2030. Här på Gotland har vi en nyantagen regional utvecklingsstrategi, Vårt Gotland 2040, som just tar upp de tre hållbarhetsdimensionerna med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet för att utveckla Gotland. Genom Hållbara Bysen priset kan vi uppmärksamma och sprida goda exempel på arbetet med långsiktig hållbarhet."
Ägare av Gotlands Specialisten och Krusmyntagärden
"Hållbarhet som en naturlig del av vår verksamhet, med stöd i vår organisation, bidrar till att vi utvecklas som företag, stärker våra kundrelationer och gör oss bättre rustade för framtiden."
Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Gotland
Hållbarhet är spännande eftersom det är så självklart, men samtidigt otroligt utmanande. I grunden handlar det om att ta ansvar och i vår organisation innebär det att vi låter hållbarhet genomsyra allt vi gör, från mötet med dig som kund till de samhällsinvesteringar vi gör. Sen måste vi samarbeta för att lyckas och genom Hållbara Bysenpriset kan vi lyfta goda exempel som sker på Gotland.
VD Coompanion Gotland
Coompanion har hållbarhet i alla dess former som ett fundament i rådgivningen till de kooperativa företagen. Kooperativa företag kombinerar delaktighet och demokrati med affärsutveckling och samhällsnytta - och gör det! Därför är det naturligt för Coompanion Gotland att engagera oss i Hållbara Bysen-priset.