Hållbara Gotland vill inspirera företag på ön att arbeta med ansvarsfrågor. Vi vill också främja diskussionen och samarbeten mellan näringsliv, politik, akademi och civilsamhället genom nätverksträffar, erfarenhetsutbyten och kunskapsseminarier.
Det är genom samarbete vi når resultat och skapar ett hållbart samhälle. Vi måste våga fästa blicken på horisonten och planera för vart vi ska – så att vi är med och formar framtiden.
Vi fokuserar främst på att sprida och fördjupa kunskapen om de sjutton Globala målen. För att det ska bli genomslag behövs arbetet genomföras på regional nivå, nära dem det berör: konsumenter, producenter, leverantörer och beställare.
Idag är ett aktivt hållbarhetsarbete ett måste om ett företag eller en organisation vill etablera förtroende, utveckla samhällsservice, skapa och behålla långsiktiga affärsrelationer eller vinna upphandlingar. De som arbetar systematiskt med hållbarhet får försteg hos myndigheter (via LOU) och allmänhet – man vill helt enkelt hellre synas med dem som är hållbara!
Sedan FN:s generalförsamling 2015 antog de globala målen för hållbar utveckling börjar dessa nu slå igenom på allvar – särskilt näringslivet har sett vilken kraft målen innebär. Hållbarhetsarbetet måste vara ekonomiskt lönsamt – men som många investeringar kan det ta tid innan man kan plocka hem vinsterna. Därför är det viktigt att det skapas nätverk på Gotland som ställer de Globala målen i centrum.