Hållbara Gotland och hösten 2018

Hållbara Gotland Hösten 2018

Men först några reflektioner om Almedalen

KREATIVT, OVÄNTAT – OCH UTMANANDE – I ALMEDALEN!

Årets Almedalsvecka blev en kreativ mix av samtal och diskussioner då Hållbara Gotland och Global Bar sprängde bubblan med fem olika teman och en PechaKucha!

Först och främst ett stort tack till alla som medverkat. Vi har pratat demokrati, kläder av apelsinskal, arga vita män, nya idéer kring miljön, mediers självcensur och en massa annat. Stort tack också till våra samarbetspartners Global Reporting och Business Sweden!

Vårt mål med årets Almedalsveckan var att spränga åsiktsbubblan. Vi ville utmana och få personer som normalt inte står på samma scen att prata med varandra. Vi ville också att fler skulle lära sig mer, kanske till och med byta åsikt och tänka om. Om vi lyckades? Det överlåter vi till er som deltog att avgöra.

Hur blev det då? Fullsatt förstås och många visningar på nätet. I efterhand konstaterade en i publiken förbluffat att Alexander Bard faktiskt pratat om faran med att reducera människor till offer och att vi istället måste ge människor egenmakt (empowerment) – alltså precis det som många biståndsorganisationer också säger(!)

Vi sprängde sedan bubblan rejält med en PechaKucha, åtta fantastiskt roliga och kreativa presentationer i högt tempo om allt från tåg till demokrati, från kläder av apelsinskal till varför svenskarna är världssämst på att få nya vänner! Och alla klarade av att hålla tempot. Det blir mer PechaKucha i höst, den saken är säker.

Slutligen: Visst är det bekvämt och tryggt att få sina egna åsikter bekräftade, men den som vill förstå samtiden – och kunna agera i framtiden – måste vara beredd att tänka nytt och lyssna på andra.

David Isaksson

Share this Post

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*