Almedalen: Insikt, identitet, individ

Insikt, identitet, individ

4/7 2018, 11:00 – 12:30 Donnerska huset, Donners plats 1, ”Aulan” Seminarium Integration/mångfald, Yttrandefrihet

Vems identitet är viktigast – och hur gör vi för att lämna identiteterna bakom oss? Identitetspolitiken tvingar in människor i mallar de inte själva valt, men vad händer om man bryter mot normen? Vem får säga vad – och vem gör bäst i att hålla tyst? Kön, hudfärg, religion, invandrare – eller ”svensk”. Identitetsfrågan har plötsligt blivit central, både för grupper till höger och vänster i samhället. Men vilka risker uppstår när människor bara tilldelas en enda, singular identitet. Går det att samtidigt vara muslim, schackspelare och fastighetsmäklare? Och var går gränsen för skämt och kränkningar? Har vi utvecklats till ett land med lättkränkta, räddhågsna individer? Vem får säga vad – och vem gör bäst i att hålla tyst? Syftet med samtalet är att bryta upp segmenterade gränser och skaka om. Målet är att skapa oväntade och kreativa möten som leder till nya kontakter och nya nätverk. Här möts personer som normalt inte står på en scen tillsammans.


David Isaksson, Moderator, Global Reporting
Susanne Wigorts, Professor i Etik, Teologiska högskolan
Qaisar Mahmoud, Författare och chef, kulturmiljöenheten på Riksantikvarieämbetet
Lars Lööw, GD, Svenska ESF-rådet
Alexander Bard, Filosof
Stina Oscarsson, Regissör och författare
Daniel Pohl, chefredaktör, EXPO

Share this Post